Hemochromatoza

Hemochromatoza – stany przeładowania organizmu żelazem

  • Choroba ogólnoustrojowa związana z gromadzeniem wolnego żelaza w wielu narządach, co prowadzi do ich przeciążenia żelazem i uszkodzenia przez tzw. wolne rodniki
  • Najprawdopodobniej najczęstsza choroba uwarunkowana genetycznie w Europie. W Polsce szacuje się 1/300 mieszkańców, ale często nierozpoznawana lub rozpoznawana w bardzo zaawansowanej postaci.
  • Uwarunkowana genetycznie choroba – bardzo heterogenna, czyli niejednorodna i złożona, typ dziedziczenia autosomalny dominujący lub recesywny

Jakie narządy ulegają uszkodzeniu?

  • Uszkodzenie wątroby prowadzące do jej marskości
  • Kardiomiopatia – uszkodzenie serca
  • Niewydolność zewnątrz wydzielnicza trzustki – zaburzenia trawienia jelitowego
  • Niewydolność wewnątrzwydzielnicza trzustki- cukrzyca insulino zależna
  • Zaburzenia czynności nerek
  • Zaburzenia funkcjonowania OUN

Hemosyderoza, czyli przeładowanie żelazem nie uwarunkowane genetycznie np.

Liczne transfuzje KKCz z innych powodów niż utrata krwi w przebiegu krwawienia

Nadmierne spożycie żelaza (leki, parafarmaceutyki)

Dostępny i użyteczny wskaźnik stanu zapasów żelaza w organizmie to ferrytyna, której oznaczenie zawsze należy wykonać przy podejrzeniu hemochromatozy.

Co może wpłynąć na ujawnienie się fenotypu, czyli objawów choroby:

dieta bogata w mięso, stany zapalne, niewydolność wątroby, zespół metaboliczny

Co zmniejsza ryzyko

(herbata, IPP)

Co stosujemy w terapii?

  • Flebotomia, czyli krwiupust – dostępna, bezpieczna, efektywna
  • Leczenie chelatujące – związane z przetoczeniami KKCz. Zalecane u pacjentów z niedokrwistością

Odpowiednia dieta:

  • Unikanie produktów bogatych w żelazo- owoców morza, czerwonego mięsa, niektórych gatunków wina, dużej zawartości witaminy C (ryzyko zaburzeń rytmu serca)
  • Większa skłonność do infekcji przewodu pokarmowego (Listeria, Yersinia, Vibrio- bakterie ciepłej wody morskiej- unikanie kąpieli i surowych owoców morza np. ostrygi)

Dr n. med. Elżbieta Morawiec-Szymonik